Jeśli ma Pani / Pan:

  • Kamicę żółciową
  • przewlekłe zapalenie pęcherzyka żółciowego

Czy wie Pani / Pan co jeść, czego unikać?

NAZWA PRODUKTU LUB POTRAWY

DOZWOLONE

PRZECIWWSKAZANE

Pieczywoczerstwe pieczywo pszenne jasne – bułki, sucharki, czerstwe pieczywo żytnie z niskiego przemiału – jasny chlebwszelkie pieczywo świeże, chleby razowe
Produkty zbożowe i nasiona roślin strączkowychmąka pszenna jasna, kasza manna, jęczmienna dobrze oczyszczona, płatki owsiane przetarte, ryż, delikatny drobny makaron niskojajecznymąki razowe, grube kasze, pęczak, gryczana, groch, fasola, bób, potrawy mączne smażone, racuszki, naleśniki
Mleko i jego przetworymleko słodkie, normalizowane (2% tłuszczu), ser biały chudymleko zsiadłe, kefir, jogurt, sery żółte – podpuszczkowe, sery topione
Mięso, drób, ryby i ich przetwory, jajamięsa chude: cielęcina, wołowina, królik, kurczę, indyk, leszcz, karmazyn, szczupak, sandacz, dorsz, sola; chuda szynka, polędwica; białko jajkamięsa tłuste: baranina, wieprzowina; podroby, wątroba, mózg, nerki; gęsi, kaczki, węgorz, łosoś, makrele, śledzie, sardynki, konserwy mięsne i rybne; pasztety, tłuste wędliny wędzone; mięsa peklowane, żółtka jaj
Tłuszczemasło, oleje, słodka śmietanka – w ograniczonych ilościach, margaryny miękkiesłonina, smalec, boczek, łój wołowy i barani, margaryny twarde, kwaśna śmietana
Warzywa i ziemniakiwarzywa gotowane: marchew, buraki, dynia, szpinak, kabaczki. Wymienione warzywa gotowane „z wody” w formie puree lub oprószane mąką (bez zasmażek), warzywa surowe: młoda zielona sałata z oliwą – w niewielkiej ilości, pomidory bez skórki, ziemniaki gotowane, puree z ziemniakówwszystkie odmiany kapusty, ogórki, rzodkiewki, szczaw, cebula. Warzywa zaprawiane zasmażkami. Warzywa konserwowane lub doprawiane octem; grzyby, frytki; ziemniaki odsmażane, gotowane w mundurkach, pyzy, placki ziemniaczane
Owoceowoce dojrzałe gotowane, bez skórki i pestek; jabłka, morele, brzoskwinie, truskawki, jabłka pieczone (bez skórki), soki z owoców jagodowych (malin, porzeczek)wszystkie owoce niedojrzałe i surowe, gruszki, agrest, czereśnie, śliwki, orzechy, owoce suszone
Cukier i słodyczecukier, miód, dżemyczekolada, chałwa, cukierki czekoladowe
Przyprawyłagodne: koperek, kminek, wanilia, cynamon, sok z cytryny, skórka cytrynowa, sólpieprz, papryka, ocet, musztarda, pikle, czosnek
Napojesłaba herbata, herbata z cytryną, herbata z mlekiem, kawa zbożowa z mlekiem, soki owocowe i warzywnemocna herbata, kawa naturalna, kakao, napoje alkoholowe, napoje gazowane
Zupyzupy jarzynowe i owocowe, krupniki, zupy mleczne, zupy bez wywarów z kości i mięsa, bez zasmażekzupy na wywarach z kości i mięsa, rosoły, kapuśniak, grochówka, zupa fasolowa, zupa z zasmażkami
Potrawy z mięsa, drobiu i rybgotowane, duszone bez uprzedniego obsmażania, pieczone w folii lub pergaminie, potrawki, pulpetysmażone, duszone, pieczone, galarety rybne i mięsne
Deserykompoty, kisiele, galaretki z owoców lub mleczne, musy z owocówtorty, kruche ciastka, makowce, keksy, pączki, ciasta i desery z orzechami, desery z kakao lub czekoladą, lody


ZALECENIA:

  • oszczędzający tryb życia
  • nie dźwigać (do 1 kg)
  • pielęgnować ranę operacyjną
  • w 7 dobie po operacji zgłosić się do usunięcia szwów
  • wizyta kontrolna u lekarza prowadzącego wg zalecenia lekarskiego
  • wynik histopatologiczny do osobistego odbioru po 2 tygodniach

W przypadku wystąpienia niepokojących objawów (np. krwawienie, wzrost temp. ciała) należy zgłosić się do lekarza prowadzącego